Svindel med falsk identitet i kryptovaluta-verdenen, hvad skal man passe på?

Nov 3, 2023

Svindel med falsk identitet i kryptovaluta-verdenen, hvad skal man passe på?

I svindel, hvor svindlere udgiver sig for at være troværdige personer, børser eller tjenester, afpresser gerningsmændene kryptovaluta eller personlige oplysninger fra brugere. I denne artikel vil du lære, hvordan du genkender svindel, hvilke former for svindel der findes, og hvor du skal rapportere dem.

Forståelse af falsk identitet
På grund af kryptovaluta transaktioners pseudonyme karakter og niveauet af den relative hemmelighed de giver, er efterlignings-svindel almindeligt.

I kryptovalta-verdenen forekommer person efterligning ofte i etaper. Svindlere efterligner nogle gange berømtheder, influencers eller betroede cryptocurrency-platforme for at skabe deres falske online-identiteter. Gennem disse falske profiler kommunikerer de med potentielle ofre og vinder deres tillid.

Under dække af investeringsmuligheder eller gratis tjenester beder de ofrene om at donere kryptovaluta eller dele personlige oplysninger for at begå svindel. Når ofret gør det, stjæler svindlerne penge eller personlige oplysninger og forsvinder.

Man kan forsvare sig selv mod bedrageri ved at være opmærksom og verificere legitimiteten af kommunikationen, undgå uønskede tilbud og implementere sikkerhedsforanstaltninger såsom to-faktor-autentificering og stærke adgangskoder.

Typer af efterligning-svindel i krypto:
Svindel med falsk identitet involverer svindlere, der efterligner berømtheder, influencers, kundesupport eller falske platforme. Med det ene formål om at stjæle kryptovalutaer eller personlige oplysninger.
Her er nogle almindelige former for identitetstyve:

1. Falske profiler på sociale netværk
Svindlere opretter falske sociale medieprofiler, der efterligner berømtheder eller kryptovaluta-influencere. De bruger lignende profilbilleder og bios for at fremstå ægte.

2. Phishing-e-mails og websteder
Svindlere efterligner velrenommerede krypto-platforme eller -tjenester ved at sende svigagtige e-mails eller oprette falske websteder. Disse e-mails eller websteder indeholder ofte links, der når de klikkes, omdirigerer brugere til en falsk hjemmeside designet til at stjæle private nøgler eller loginoplysninger.

3. Svindel på Telegram og Discord
Svindlere efterligner legitime krypto-fællesskaber ved at oprette falske kanaler på Discord eller Telegram. De lokker ofre med fiktive påstande om unikke investeringsmuligheder eller airdrops i bytte for et forskud.

4. At efterligne kundesupport
Svindlere efterligner kundeservice personale hos velkendte bitcoin-børser eller udbydere af kryptovaluta-punge. De kommunikerer med brugere gennem falske kundesupport kanaler, herunder phishing-e-mails eller falske websteder. Deres mål er at indhente legitimationsoplysninger, private nøgler eller andre følsomme data.

5. Falske tegnebøger og apps
Svindlere skaber falske kryptovaluta-apps og sælger dem på websteder eller app-butikker. Uvidende brugere bruger disse apps og tror, de bruger en betroet tegnebog, men deres penge bliver faktisk sendt til svindlernes adresse.

6. Ponzi-ordninger og investerings-klubber
Svigagtige investerings-klubber og Ponzi-ordninger er oprettet af svindlere, der lover investorer store overskud. De betaler ofte afkast til tidligere deltagere med midler fra nye investorer, men i sidste ende går fidusen af, og mange investorer mister deres penge.

Sådan finder du svindlere med kryptovaluta

Stavefejl og dårlig grammatik
Svindlere har ofte dårlig grammatik og stavning, når de kommunikerer. Disse fejl bør være en advarsel. Professionalisme opretholdes typisk af legitime personer og organisationers internetkontakter. Vær forsigtig hvis du opdager hyppige grammatik- og stavefejl, da dette kan betyde en mulig svindel.

“For godt til at være sandt”  tilbud
Hvis et tilbud virker for godt til at være sandt, bør du nærme det med ekstrem forsigtighed. Svindlere bruger ofte lokkende påstande om store afkast, særlige rabatter eller gratis tjenester til at narre deres ofre. Husk på, at investering i kryptovalutaer indebærer risiko, og seriøse projekter kan ikke love store overskud uden medfølgende risiko. Hvis tilbuddet virker urimeligt gunstigt for dig, er det rimeligt at tvivle på dets troværdighed.

Anmodning om udlevering af personoplysninger
Svindlere kan anmode om personlige oplysninger eller private nøgler gennem spam-beskeder. Dette er et alvorligt advarselstegn. Betroede kryptovaluta-firmaer og -tjenester beder normalt ikke om disse oplysninger via e-mail eller direkte beskeder. Hvis du modtager en anmodning om personlige oplysninger, skal du fortsætte med den største forsigtighed.

Tjek domænet
Vær meget opmærksom på domænenavnet, når du arbejder med websider, e-mails eller links. Svindlere opretter ofte webadresser, der ligner den ægte vare, men som har mindre forskelle eller stavefejl. Sørg for at domænet er korrekt og officielt, ved at dobbelttjekke det.

Uopfordret kommunikation og opfordringer
Svindlere kontakter dig normalt ved at spamme dig og presse dig til at handle hurtigt. Legitime organisationer lægger ikke unødigt pres på dig og respekterer din beslutningsproces. Hvis du modtager uopfordrede beskeder, der opfordrer dig til at investere eller handle overilet, skal du tage et skridt tilbage og overveje sagen. “Urgency” er en taktik, som svindlere bruger for at afholde dig fra at lave en grundig undersøgelse, hvilket er en almindelig svindelstrategi.

Hvor skal man rapportere identitetsbedrageri?
Enkeltpersoner kan øge bevidstheden om svigagtige identiteter ved at rapportere til relevante platforme, børser, finansielle myndigheder, retshåndhævende eller anti-svig organisationer. På denne måde hjælper du ikke kun dig selv, men også en masse andre markedsdeltagere, som kan blive potentielle ofre for angribere.

Man kan komme i kontakt med børsens kundeservice eller misbrugsafdeling, hvis efterligningen er forbundet med en specifik krypto-børs. Det er afgørende at udnytte disse myndigheder, når man opdager svigagtig aktivitet på disse områder, da alle organisationers websteder inkluderer rapporteringsmetoder, der er specielt designet til at adressere svigagtige konti.

Ofre for svigagtige e-mails bør straks rapportere dem til deres e-mail tjenesteudbyder. Det kan f.eks. være Gmail, Outlook eller enhver anden platform. Dette vil forhindre yderligere svigagtig kommunikation.

Kilde
https://cointelegraph.com/explained/impersonation-scams-in-crypto-explained

Oplysningerne og analyserne på Keepsmart.dk er kun af informativ karakter og er på ingen måde investeringsrådgivning eller forretnings anbefalinger. Vi er ikke ansvarlige for eventuelle økonomiske tab der kan medfølge i forbindelse med investering i kryptovalutaer eller andre aktiver.
Lav dit eget research, før du foretager nogen form for investering.