Hvad er bitcoin?

Bitcoin blev opfundet i 2009 af en person (eller gruppe), der kaldte sig selv Satoshi Nakamoto. Hans erklærede mål var at skabe “et nyt elektronisk kontant system”, der var “fuldstændigt decentraliseret uden server eller central myndighed.” Efter at have dyrket konceptet og teknologien overlod Nakamoto i 2011 kildekoden og domænerne til andre i bitcoin-fællesskabet og forsvandt efterfølgende.

Bitcoin-udbuddet er begrænset til 21 millioner mønter, hvoraf 18,77 millioner allerede er udvundet. Dette gør bitcoin sjælden, og styrer den inflation der kan opstå, hvis der var et ubegrænset udbud af kryptovalutaen.

Det er vigtigt at understrege, at den bedste måde at opbevare bitcoin eller andre kryptovalutaer på, er en hardware-pung. Nogle af de bedste hardware wallets findes her

Bitcoin blev skabt med et distribueret digital system i tankerne kaldet, en blockchain. Blockchain er en type offentlig ledger – et digitalt system til registrering af transaktioner og relaterede data flere steder på én gang. Blokke i en blockchain er enheder, der indeholder data om hver transaktion, herunder dato, klokkeslæt, værdi, køber og sælger og en identifikationskode for hver børs.
Blockchain er designet til at gøre det ekstremt vanskeligt at hacke systemet eller forfalske de data, der er gemt på det, og derved gøre det sikkert og uforanderligt.

Hvad er Crypto Mining?
De fleste mennesker tænker på kryptomining blot som en måde at skabe nye mønter på. Crypto-mining involverer imidlertid også validering af kryptovaluta-transaktioner på et blockchain-netværk og tilføjelse af dem til en distribueret hovedbog. Det vigtigste er, at kryptomining forhindrer dobbelt forbrug af digital valuta på et distribueret netværk.

Ligesom fysiske valutaer, når et medlem bruger cryptocurrency, skal den digitale hovedbog opdateres ved at debitere den ene konto og kreditere den anden. Udfordringen ved en digital valuta er dog, at digitale platforme let kan manipuleres. Bitcoins distribuerede hovedbog tillader derfor kun verificerede minearbejdere at opdatere transaktioner på den digitale hovedbog. Dette giver minearbejdere det ekstra ansvar for at sikre netværket mod dobbelt forbrug.

I mellemtiden genereres nye mønter for at belønne minearbejdere for deres arbejde med at sikre netværket. Da distribuerede hovedbøger mangler en centraliseret autoritet, er mine processen afgørende for validering af transaktioner. Minearbejdere er derfor tilskyndet til at sikre netværket ved at deltage i transaktions valideringsprocessen, der øger deres chancer for at vinde nyslåede mønter.
For at sikre, at kun verificerede kryptominere kan mine og validere transaktioner, er der indført en proof-of-work (PoW) konsensus protokol. PoW sikrer også netværket mod eksterne angreb.

Proof-of-Work
Crypto-minedrift ligner lidt at udvinde ædelmetaller. Mens minearbejdere af ædle metaller vil finde guld, sølv eller diamanter, vil kryptominearbejdere udløse frigivelsen af nye mønter i omløb. For at minearbejdere kan blive belønnet med nye mønter, skal de installere maskiner, der løser komplekse matematiske ligninger i form af kryptografiske hashes. En hash er en afkortet digital signatur af en del af data. Hashes genereres for at sikre data, der overføres på et offentligt netværk. Minere konkurrerer med deres kolleger for at finde den hashværdi, der genereres af en kryptomøntstransaktion, og den første miner, der knækker koden, får lov til at tilføje blokken til regnskabet og modtage belønningen.

Hver blok bruger en hash-funktion til at henvise til den forrige blok, og danner en ubrudt kæde af blokke, der fører tilbage til den første blok. Af denne grund kan peers på netværket nemt verificere om visse blokke er gyldige, og om minearbejderne der validerede hver blok, løste hashen korrekt for at modtage belønningen.

Over tid, efterhånden som minearbejdere implementerer mere avancerede maskiner til at løse PoW, øges sværhedsgraden af ligninger på netværket. Samtidig stiger konkurrencen blandt minearbejdere, hvilket øger knapheden på kryptovalutaen som et resultat.

Det er vigtigt at understrege, at den bedste måde at opbevare bitcoin eller andre kryptovalutaer på, er en hardware-pung. Nogle af de bedste hardware wallets findes her