Hvad er kryptovaluta?

I sin kerne er kryptovaluta typisk decentraliserede digitale penge designet til at blive brugt over internettet. Bitcoin, som blev lanceret i 2008, var den første kryptovaluta, og den er stadig den største, mest indflydelsesrige og mest kendte. I årtiet siden er Bitcoin og andre kryptovalutaer som Ethereum vokset som digitale alternativer til penge udstedt af regeringer.

De mest populære kryptovalutaer efter markedsværdi er Bitcoin, Ethereum og Litecoin. Andre velkendte kryptovalutaer inkluderer -Terra (LUNA), Solana (SOL), Cosmos (ATOM), Polkadot (DOT), Helium (HNT), Cardano (ADA).
Nogle minder om Bitcoin. Andre er baseret på forskellige teknologier eller har nye funktioner, der giver dem mulighed for mere end at overføre værdi.
Crypto gør det muligt at overføre værdi online uden behov for en mellemmand som en bank eller betalingsprocessor, hvilket gør det muligt at overføre værdi globalt, næsten øjeblikkeligt, 24/7, til lave gebyrer.
Kryptovalutaer udstedes eller kontrolleres normalt ikke af nogen regering eller anden central myndighed. De styres af peer-to-peer-netværk af computere, der kører gratis open source-software. Generelt kan alle der ønsker at deltage, deltage.
Hvis en bank eller regering ikke er involveret, hvordan er krypto sikkert? Det er sikkert, fordi alle transaktioner kontrolleres af en teknologi kaldet blockchain.
En cryptocurrency blockchain ligner en banks balance eller hovedbog. Hver valuta har sin egen blockchain, som er en løbende, konstant re-verificeret registrering af hver enkelt transaktion, der nogensinde er foretaget med denne valuta.
I modsætning til en banks hovedbog er en kryptoblokkæde fordelt på tværs af deltagere i hele den digitale valutas netværk
Ingen virksomhed, land eller tredjepart har kontrol over det; og alle kan deltage. En blockchain er en banebrydende teknologi, der først for nylig er blevet muliggjort gennem årtiers datalogi og matematiske innovationer.