Hvad er en frøsætning?

Hvad er en seed phrase / seed phrase backup?
En frøsætning / seed phrase er det sæt af ord, din kryptopung genererer. Den giver dig adgang til din krypto, uanset hvad der sker med selve kryptopungen. Denne frøsætning giver ikke kun adgang til din pung, men også til kryptoen der opbevares i den.

Hvis du glemmer adgangskoden til en krypto-pung på din computer eller telefon, kan du bruge din seed-frase til at logge ind igen. Seed-sætninger er også nyttige, hvis din computers harddisk er beskadiget eller enheder du bruger til at gemme krypto, er beskadiget.
Selvom du mister en hardwarepung – den lille elektroniske enhed der holder din krypto offline – kan du oprette en ny ved at bruge din frøsætning.

Hvordan laves en frøsætning?
Seed-sætninger genereres automatisk af din kryptopung når du konfigurerer en, så du kan ikke tilpasse eller ændre den senere. Disse sætninger er normalt en liste med 12 til 24 enkle ord fra ordbogen, såsom “tæppe”, “nysgerrig” og “drage”.

Brug af en gruppe ord i stedet for en udvidet kode med tal og bogstaver gør det nemmere at skrive ned og indtaste korrekt uden fejl.

Her er et eksempel på en 12-ords frøsætning: tømmer, sværd, hvor, nudel, glæde, ørn, indrømme, tun, levende, museum, sladder, flod.

Den standard metode for frøsætninger kaldes BIP-39 — en forkortelse for Bitcoin-forbedringsforslag-39. BIP-39 blev introduceret i 2013 med en liste på 2.048 ord, der kunne indgå i frøsætninger. Med dette antal ord er der 2.048 i 12. potens (mere end en decillion) mulige kombinationer af frøsætninger, hvilket er så stort et tal, at sandsynligheden for at nogen gætter din sætning, er næsten nul. Hvordan kan jeg holde min frøsætning sikker?

Når en pung genererer din frøsætning, vil den højst sandsynligt lede dig til at skrive sætningen ned og opbevare den et sikkert sted. Blyant og papir fungerer fint, selvom nogle investorer indskriver deres frøsætninger på en brandsikker metalbeholder eller kort – Seed backup.

Dette er den mest idiotsikre måde at holde din krypto sikker på.
Uanset hvad, er det vigtigt at opbevare din gendannelsessætning ét sikkert sted. At sende sms’er eller e-maile en frøsætning til dig selv – eller endda holde den i en låst note på din telefon eller computer – kan gøre din krypto sårbar over for hackere.

Da din frøsætning er den eneste måde at gendanne dine kryptoaktiver på hvis du mister adgang til dem, er den lige så meget værd, som de er, så den bør behandles tilsvarende.

Det stykke papir eller metal med din frøsætning skal opbevares som alle andre værdigenstande, du ejer, hvad enten det er i et pengeskab derhjemme, i banken eller i et hemmeligt gemmested.

Vigtigst af alt, giv aldrig din frøsætning ud. Phishing-svindel kan bede dig om en frøsætning på kreative måder, herunder ved at udgive sig for at være din tegnebogsvirksomhed for at bede om “bekræftelse”. Den eneste person, der burde have din frøsætning, er dig. Hvis nogen afslører din frøsætning, kan de kontrollere al kryptoen i din pung!!

Er en frøsætning det samme som en privat nøgle?
En frøsætning er ikke det samme som en privat nøgle, men kombination af disse sammen giver adgang til din krypto. En privat nøgle er en kode, der automatisk sikrer dine transaktioner ved at bevise dit ejerskab af kryptoen. Din kryptopung administrerer det, så du behøver aldrig at indtaste det manuelt.
Din seed-phrase hænger direkte sammen med din private nøgle, så hvis en anden får fat i din seed-frase, kan de kontrollere din private nøgle og flytte din krypto.

Hvad sker der, hvis jeg mister min frøsætning?
Hvis du ikke kan finde din frøsætning, er alt håb ikke tabt. Her er hvad du kan gøre:

Hvis du har dit wallet-login, men ikke din seed phrase: Du kan stadig få adgang til din wallet ved hjælp af dens standardloginmetode eller indtaste PIN-koden, hvis du har en hardwarepung der bruger en. Nogle tegnebøger har endda en funktion til at se din frøsætning og skrive den ned igen, forudsat at du allerede er logget ind på kryptopungen.

Hvis du tror, at din seed-frase er blevet stjålet eller måske bliver fundet af en anden: Du bør overføre din krypto til en ny pung så hurtigt som muligt og generere en ny seed-frase.

Hvis du mister adgangen til din pung og mister din frøsætning: Du mister adgangen til dine kryptoaktiver. Frøsætninger kan ikke ændres eller gendannes, hvilket gør dem til et effektivt sikkerhedsværktøj.